Tekniken bakom
gert klötzkes

wok-kök

Jag brukar säga att mitt wokkök har
ASIATISK KRAFT. 

Till absolut största delen beror det på något som kallas Coanda-effekt. Och du träffar på detta fenomen varje dag: Har du tänkt på att duschdraperiet dras inåt i duschen när du står och duschar. Egentligen borde ju draperiet puta utåt. Vattnet trycker ju på inifrån. Men nu har vi det här med Coanda-effekten, fenomenet som uppstår när en jetstråle klistrar fast på en näraliggande yta även om denna yta böjer sig bort från den ursprungliga riktningen. 

Och första funderingen kanske är varför det heter så? Den som upptäckte detta fenomen och först gjorde kommersiella och tekniska tillämpningar var en rumän vid namn Henri Coanda. Han föddes 1886 i Bukarest och dog 1972 i Paris. I början av 1920-talet konstruerade Henri Coanda prototypen till världens första jet motor flygplan. Det finns tusentals patent uttagna världen över som i olika avseenden utnyttjar Coanda-effekten. Enbart i USA finns hundratals patent med praktisk (och intressant) tillämpning. Henri Coandas första egna patent togs i Frankrike 1936. Och 2 år senare godkändes hans patent i USA, en särskild konstruktion av propeller. Dessa två patent finns i faksimil här nere till höger. Och det är Henri Coanda som givit namn till en av fysikens ”glidlagereffekter”, den s.k. ”Coanda-effekten”.

Coanda-effekten tillför 3 starka egenskaper till mitt wokkök. Som gör att jag pratar om Asiatisk Kraft.
Den 4:e och avgörande egenskapen kommer från wokkökets konstruktion.


Glidlagereffekten är första egenskapen. 


Sedan har vi viskositetens klistereffekt.


Den 3:e effekten är medinjekteringen,
som man brukar prata om i ventilation.
Om man tänker sig ventilation där luften kommer ut genom en öppning som ett mycket tunt lager och med hög hastighet. Det uppstår ett tryckfall som drar med sig omgivande luft, medinjektering. (Det är bl a kopplingen till ventilation som gjort att jag och mina wokkök samarbetar med Concept Clean Air Ltd som arbetar med många tillämpningar av Coandas teknik i sina produkter!) 

Så har vi då konstruktionen. Anordningen för tillförsel av gasen in till gasspridaren är konstruerad för att hjälpa fysikens lagar och Henri Coanda på traven. 

Asiatisk kraft i mitt wokkök? Henri Coandas effekter har fått hjälp på vägen av duktiga tekniker i konstruktionen av mitt wokkök. Och det gör att wokköket har fått den kraft man måste ha för att kunna woka som man gör i Asien. Asiatisk kraft i mitt wokkök!

Gert Klötzke
och
Svenska Kocklandslaget

Frimärket reproducerat med tillstånd av Posten Sverige. Copyright © Posten Frimärken.
Frimärket reproducerat med tillstånd av Posten Sverige.
Copyright © Posten Frimärken.

 

 

 

 

 

Teknik
Henri Coanda
&
Coanda-effekten

 

 

 

Kuriosa
Henri Coandas patent

Frankrike (1936) och USA (1938)